ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΛΑΜΙΑ 14.6.2024
17 Ιουνίου 2024
Με την παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ξεκίνησαν την Παρασκευής 14 Ιουνίου, στη Λαμία, οι εργασίες της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Στην επίσημη έναρξη παρέστησαν επίσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Συμεών, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ι.Μπούγας, η Πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές -εκπρόσωποι των κομμάτων Γ. Κοτρωνιάς (Ν.Δ), Γ. Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ), Β.Μεταξάς (ΚΚΕ) και Γ.Ρούντας (ΝΙΚΗ), η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη, ο Δήμαρχος Λαμιέων Π. Παπαϊωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας Ηλ. Σανίδας, ο Πρόεδρος των Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης Γ. Ζαπάντης, ο Αρχιδικαστής Νοτίου Αυστραλίας Χρ. Κουράκης (μέσω τηλεδιάσκεψης), δικαστές, εισαγγελείς, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων και πλήθος δικηγόρων .
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας , της πόλης που φιλοξενεί την Ολομέλεια, Αθανάσιος Μακρυγιάννης στην εισαγωγική ομιλία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε ένα Κράτος Δικαίου ο πολίτης δικαιούται να απαιτεί και να έχει αποτελεσματική Δικαιοσύνη. Η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και η προάσπιση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών πρέπει να αποτελεί πρόταγμα για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Δυστυχώς, παρακολουθούμε την Πολιτεία να εξαντλεί τις πρωτοβουλίες της σε μια ακατάπαυστη παραγωγή νόμων και κανονιστικών πράξεων , που είτε δεν εφαρμόζονται είτε εφαρμόζονται πλημμελώς είτε αποδεικνύονται αλυσιτελείς. Η απώλεια της εμπιστοσύνης, της πίστης, ότι θα βρεις το δίκιο σου και σε χρόνο που η δικαίωσή σου θα έχει κάποια αξία, διαρρηγνύει τον σύνδεσμο εμπιστοσύνης με την Πολιτεία. Οι δικαστικές δυσλειτουργίες έχουν συνέπειες διότι οι πολίτες δεν χάνουν μόνο την εμπιστοσύνη τους στο δικαστικό σύστημα, αλλά σταδιακά γενικότερα στους δημοκρατικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, από τους οποίους αποξενώνονται γιατί αποδεικνύονται μακρινοί, αδιάφοροι, αβέβαιοι.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός στην κύρια ομιλία αφού επεσήμανε ότι τα πολλαπλά και ηχηρά μηνύματα της λαϊκής ετυμηγορίας στην πρόσφατη κάλπης των ευρωεκλογών πρέπει να αξιολογηθούν σωστά και να υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιωτικές διορθώσεις, τόνισε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τη σθεναρή αυτή στάση του δικηγορικού σώματος απέναντι σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης και ιδίως στο φορολογικό. Οι νόμοι μπορεί να ψηφίζονται στη Βουλή αλλά επικυρώνονται στην κοινωνία. Και η κοινωνία στις 9 του Ιούνη αποφάσισε και γύρισε την πλάτη σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, που δεν βρίσκονται σε εναρμόνιση με τη βούληση του λαού μας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες έδωσαν την απάντησή τους στην κάλπη. Η εκλογική επιρροή του κυβερνητικού κόμματος σε αυτή την κατηγορία μειώθηκε σύμφωνα και με δημοσιευμένα ποιοτικά στοιχεία των exit polls σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 τουλάχιστον κατά 16,5 %, που σημαίνει , λαμβανομένης υπόψη και της αύξησης της αποχής, ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες της γύρισαν την πλάτη.
Το μήνυμα αυτό θα υπενθυμίσουμε στην Κυβέρνηση τη Δευτέρα 17.6.2024 με συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών - Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την κατάθεση Αιτήσεως Ακυρώσεων κατά του νέου φορολογικού νόμου, που θέσπισε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και τους οδηγεί σε εξαθλίωση και αφανισμό.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας εξέφρασε την αντίθεση της Ολομέλειας στον νέο δικαστικό χάρτη, ως προωθήθηκε από την Κυβέρνηση με τα παράλληλα Πρωτοδικεία και την διάσπαση του Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς και την δημιουργία 6 νέων Περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική. Οι ρυθμίσεις για τα ζητήματα αυτά δεν θα λειτουργήσουν de facto, άλλως, θα καταργηθούν στην πράξη.
Ως προς το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε σειρά γεγονότων που έχουν αναπτύξει αιτιάσεις και προβληματισμούς και οδηγούν σε διολίσθησή του. Για τις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, επικαλέσθηκε την πρόσφατη Έκθεση της ΕΕ Euroscoreboard για το έτος 2024. Η αρμόδια Επιτροπή CEPEJ της ΕΕ διαπιστώνει ότι ενώ το 2012 ο χρόνος απονομής στην αστική δικαιοσύνη είναι 449 ημέρες, το 2021 ανήλθε σε 728 και το 2022 σε 746, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν αντίστοιχα 167, 146 και 158 μέρες. Επίσης, στη διοικητική δίκη στον πρώτο βαθμό το 2022 οι ημέρες ήταν 464, στον β βαθμό 661 και στο ΣτΕ 1239, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν αντίστοιχα 166,152 και 265 (!!!).
Με αφορμή τη δολοφονία της 11χρονης και τον εκ υστέρων πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών, τόνισε ότι οι δικαστές δεν πρέπει να ελέγχονται εκ των υστέρων και κατά περίπτωση και δη ως προς την δικανική τους κρισιολογία αλλά μέσω της σωστής λειτουργίας της Επιθεώρησης με την τήρηση ενιαίων κανόνων. Ο εκ των υστέρων πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι δεν ασκήθηκαν αρμοδίως ένδικα μέσα κατά της απόφασης ,αποτελεί άλλη μία επικοινωνιακού τύπου διαχείριση, όπως έγινε άλλωστε και στις περιπτώσεις του “κινήματος της πετσέτας”, του εγκλήματος των Τεμπών, του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η όλη προβληματική για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα αποτυπώνεται πλήρως στην εξέλιξη των τραγικών υποθέσεων που απασχολούν την Κοινωνία (Μάτι και Τέμπη) με τις καθυστερήσεις και τις σκιές συγκάλυψης. Στόχος είναι η απόδοση των ευθυνών σε όλους τους υπαίτιους στο βαθμό που τους αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των όποιων ισχυρών, συνιστά έγκλημα ανάλογο με αυτό που τελέστηκε στα Τέμπη. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Αποτυπώνεται επίσης, στον ομφάλιο λώρο μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας που διατηρείται όχι μόνο με τον διορισμό της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων από την Κυβέρνηση αλλά , πρωτίστως, με την παγιωμένη , απαράδεκτη πρακτική της τοποθέτησης αφυπηρετούντων δικαστών σε δημόσιες , αμειβόμενες, θέσεις και μάλιστα αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας υπενθύμισε , κατά λέξη, την από 17.7.2018 δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη “ Η εικόνα οποιουδήποτε ανώτατου δικαστικού να διορίζεται την επόμενη ημέρα της αφυπηρέτησής του-ή της- σε μία αμιγώς πολιτική θέση δεν τιμά , κατ’ αρχάς την ίδια τη Δικαιοσύνη και σίγουρα δεν προάγει τη διάκριση των εξουσιών με τρόπο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης. Άρα, επί της αρχής, το να υπάρχει μία περίοδος- ενδεχομένως συνταγματικά κατοχυρωμένη- στην οποία δεν θα επιτρέπεται σε κάποιον ανώτατο δικαστικό να αναλαμβάνει άλλη θέση, είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους” και διερωτήθηκε εάν συνεχίζει να τα πιστεύει αυτά και αν ναι, γιατί δεν τα εφαρμόζει.
Όλα αυτά αποτυπώνονται στην ανωτέρω Έκθεση της Ε.Ε. όπου το 56 % των Ελλήνων πολιτών αντιλαμβάνονται αρνητικά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δικηγόρων.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας , ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων αλλά και της σοβαρής αποτίμησης των εσωτερικών δυσλειτουργιών που εμφανίζονται στον δικηγορικό κλάδο για να δημιουργήσουμε τις βάσεις για τη δικηγορία του μέλλοντος. Με τολμηρή διάθεση και ενάντια σε καθεστηκυίες λογικές οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα μείζονα προβλήματα και τις παθογένειες που παρατηρούνται κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας. Οι ουσιαστικές αλλαγές απαιτούν ρήξεις και ανατροπές. Και κυρίως ειλικρινή αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι ο θεσμικός ρόλος, που η Πολιτεία μας έχει αναθέσει και η ιστορία και οι παραδόσεις του δικηγορικού σώματος, επιβάλλουν το διαρκή αγώνα για τη δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.
Είμαστε και θα είμαστε παρόντες στα μεγάλα αλλά και στα καθημερινά ζητήματα.
Επισυνάπτεται η ομιλία του Προέδρου της Ολομέλειας