ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τροποποίηση διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας

15 Ιουλίου 2024 Τροποποίηση διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας

«Αριθ. Αποφ. 11/2024 του Συμβουλίου της Επικρατείας σε Ολομέλεια και Συμβούλιο Τροποποίηση διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας Έχοντας υπόψη: τις διατάξεις των άρθρων 71 παρ. 1 του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (ΦΕΚ Α΄ 8) και 95 παρ. 10 του ν. 4938/2022 «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 109) αποφασίζει την τροποποίηση του Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως εξής: Άρθρο 4 Συγκρότηση τμημάτων 1. Με απόφαση της Ολομελείας, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 9 του π.δ. 18/1989 (Α΄ 8) κατανέμονται στα τμήματα οι Αντιπρόεδροι, οι σύμβουλοι, οι πάρεδροι και οι εισηγητές. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ως αναπληρωτές, σε κάθε τμήμα, τουλάχιστον δύο σύμβουλοι και δύο πάρεδροι άλλων τμημάτων. 2. Κάθε εισηγητής, τρία (3) έτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τοποθετείται σε τμήμα. Αν ο εισηγητής λάβει, κατά το ανωτέρω διάστημα, άδειες που υπερβαίνουν συνολικά το ένα (1) έτος, η εν λόγω τοποθέτηση γίνεται με τη συμπλήρωση τετραετίας από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι εισηγητές παραμένουν στο τμήμα στο οποίο τοποθετήθηκαν για τέσσερα (4) έτη, εκτός αν υπηρεσιακές ανάγκες επιβάλλουν τη μετακίνησή τους σε άλλο τμήμα ή την παραμονή τους στο ίδιο τμήμα. 3. Τα τμήματα συγκροτούνται σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, με εισήγηση του Προέδρου μετά από συνεννόηση με τους Αντιπροέδρους.

 

Κατά την τοποθέτηση ή μετακίνηση δικαστικών λειτουργών, λαμβάνονται υπόψη και σχετικά αιτήματα, τα οποία υποβάλλονται εγγράφως. Άρθρο 35 Καθήκοντα εισηγητών

  1. Οι εισηγητές, οι οποίοι τοποθετούνται σε τμήμα, ασκούν καθήκοντα εισηγητή για την εισαγωγή υποθέσεων του τμήματος αυτού στον κατά το άρθρο 34Γ του π.δ. 18/1989 δικαστικό σχηματισμό σε συμβούλιο καθώς και βοηθού εισηγητή στις υποθέσεις του ίδιου τμήματος που εισάγονται προς συζήτηση στο ακροατήριο. Οι ανωτέρω εισηγητές ασκούν επίσης καθήκοντα βοηθού εισηγητή σε υποθέσεις συμμορφώσεως της Διοικήσεως προς δικαστικές αποφάσεις του τμήματος αυτού.
  2. Οι εισηγητές που δεν έχουν τοποθετηθεί σε τμήμα ορίζονται ως βοηθοί στις υποθέσεις που εισάγονται προς συζήτηση στο ακροατήριο. Ορίζονται επίσης ως βοηθοί και σε υποθέσεις συμμορφώσεως της Διοικήσεως προς δικαστικές αποφάσεις και, καταρχήν, σε υποθέσεις δικαστικών, πειθαρχικών, υπηρεσιακών συμβουλίων και συμβουλίων επιθεώρησης διοικητικών δικαστών.
  3. Οι εισηγητές ασκούν καθήκοντα βοηθού εισηγητή σε υποθέσεις της Ολομελείας, δικαστικής και σε συμβούλιο. Οι εισηγητές μπορεί να ορίζονται επίσης ως βοηθοί σε υποθέσεις της Επιτροπής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010 (Α΄ 213).
  4. Οι υποθέσεις των εισηγητών που τοποθετούνται σε τμήμα ή μετακινούνται σε άλλο, μεταχρεώνονται στους δικαστικούς λειτουργούς του τμήματος στο οποίο οι υποθέσεις αυτές υπάγονται ή σε εισηγητές που δεν έχουν τοποθετηθεί σε τμήμα.
  5. Η άσκηση των καθηκόντων του άρθρου αυτού λαμβάνεται υπόψη για την αξιολόγηση των εισηγητών.

Άρθρο 68 Μεταβατικές – Καταργούμενες διατάξεις

  1. Η έναρξη της εφαρμογής του άρθρου 10 ορίζεται με απόφαση του Προέδρου, η οποία αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του Δικαστηρίου.
  2. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος κάθε αντίθετη προς αυτόν διάταξη προγενέστερου κανονισμού καταργείται. 3. Η ισχύς της διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 47 του Κανονισμού αρχίζει από την 1η Ιουλίου 2019.

Σχετική γνωστοποίηση της Προέδρου του Δικαστηρίου διενεργείται

α) με ανάρτηση ανακοίνωσης στον οικείο πίνακα του καταστήματος του Δικαστηρίου και στον διαδικτυακό τόπο του Δικαστηρίου www.adjustice.gr και

β) με έγγραφο προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για την ενημέρωση των δικηγόρων με κάθε πρόσφορο μέσο». …………

Ακριβές απόσπασμα Αθήνα,

11/7/2024

Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμματείας

του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ελένη Γκίκα