ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΙΚ.ΣΥΛ.ΑΘΗΝΩΝ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΧΗΣ από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου – ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ ευρύτερου δημόσιου τομέα

09 Νοεμβρίου 2023 ΔΙΚ.ΣΥΛ.ΑΘΗΝΩΝ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΧΗΣ από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου – ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ ευρύτερου δημόσιου τομέα

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους για το πλαίσιο της αποχής όπως αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α στις 7.11.2023.

Απέχουμε από τις πάσης φύσεως δίκες καθώς και όλες τις διαδικαστικές πράξεις και διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, στις οποίες διάδικος (αιτών, ανακόπτων, ενάγων, εκκαλών, αναιρεσείων κλπ) είναι το Ελληνικό Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ ή και τα ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως αυτός καθορίζεται στους Ν. 4270/2014 και 2190/1994  (εκτός ΟΤΑ, Ανεξάρτητων Αρχών).

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του φορέα κατά τα ανωτέρω απέχει υποχρεωτικά και δύναται να διενεργεί δίκες ή και άλλες διαδικαστικές πράξεις μόνον κατόπιν άδειας από τον ΔΣΑ και για τις περιπτώσεις εκείνες που περιλαμβάνονται στο γενικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε αποχές.

Δεν απέχουμε από τις πάσης φύσεως διαδικαστικές πράξεις και τις πάσης φύσεως δίκες στις οποίες εναγόμενο, καθ’ ου, εφεσίβλητο, αναιρεσίβλητο κλπ είναι το Ελληνικό Δημόσιο ή και τα ΝΠΔΔ ή και τα ΝΠΙΔ του Ν. 4270/2014 και 2190/1994  (εκτός ΟΤΑ, Ανεξάρτητων Αρχών).

Ωστόσο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αντιδίκου του φορέα κατά τα ανωτέρω μπορεί να επικαλεστεί την αποχή σε περίπτωση που κρίνει ότι η αναβολή συζήτησης της υπόθεσης είναι προς το συμφέρον του εντολέα του.

Σε τέτοια περίπτωση δεν απαιτείται η λήψη αδείας από τον ΔΣΑ.

Επίσης στο πλαίσιο της αποχής υπάγονται και οι δίκες για χρέη προς Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ κοκ) για τα οποία έχει υποβληθεί μήνυση από τους άνω φορείς ανεξαρτήτως της παράστασης του δικαιούχου φορέα ως πολιτική αγωγή στη δίκη.