Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα στις 31-3-2020 και ενόψει της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε, με την υπ.αρ. 17 απόφαση του, τα εξής:

Η Κυβέρνηση, μετά την αδικαιολόγητη εξαίρεση του δικηγορικού σώματος από μέτρα στήριξης των πληττόμενων επαγγελματικών κλάδων, παρά τη σαφή δέσμευση του κου Πρωθυπουργού για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, έρχεται σήμερα με την εξαγγελία της χορήγησης «εκπαιδευτικού επιδόματος» και συνεχίσει να εξαιρεί και να διαχωρίζει τους δικηγόρους από τους άλλους επαγγελματίες, ενώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και της αγοράς.

Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλάβει την σκληρή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει το δικηγορικό σώμα με το κλείσιμο των δικαστηρίων και την παύση κάθε εξωδικαστηριακής δραστηριότητας, λόγω των μέτρων περιορισμού της  κυκλοφορίας και της αναστολής ή του περιορισμού λειτουργίας υπηρεσιών, που σχετίζονται με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Η δικηγορική εργασία, κατά το πλείστον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να νοηθεί δικηγορική εργασία με κλειστά δικαστήρια. Η χθεσινή κυβερνητική εξαγγελία (30-3-2020) δεν επιλύει το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο τμήμα του δικηγορικού σώματος, λόγω της ουσιαστικής, κατά τα άνω, παύσης οποιασδήποτε δικηγορικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αδυναμία να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες του. 

Είναι προφανές ότι η εξαγγελία της χορήγησης «εκπαιδευτικού επιδόματος» είναι ένα πρόσχημα της Κυβέρνησης για τη δημιουργία εντυπώσεων, προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της από την αιφνίδια και αδικαιολόγητη υπαναχώρησή της για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ. 

Προτεραιότητα είναι η επιβίωση και στην συνέχεια η επιμόρφωση.

Η υπόσχεση δε για χορήγηση επιδόματος για το μήνα Μάιο, είναι επίσης είναι αβέβαιο αν και πότε θα χορηγηθεί.

Οι ανάγκες όμως, των δικηγόρων, όπως όλων των επαγγελματιών  είναι άμεσες, δεν μπορούν να περιμένουν.

Το δικηγορικό σώμα απαιτεί πρωταρχικά τον σεβασμό από την Πολιτεία για το θεσμικό του ρόλο στην απονομή της Δικαιοσύνης , που προϋποθέτει αξιοπρεπή και ανεξάρτητο δικηγόρο αλλά και για την εν γένει κοινωνική του προσφορά. Και στη συνέχεια, ίση μεταχείριση με όλους τους άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ, με μόνη την ένταξή τους στους πληττόμενους κλάδους, χωρίς περαιτέρω όρους και προϋποθέσεις.

Θεωρούμε ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση, νομική και ηθική, να τηρήσει τα εξαγγελθέντα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να χορηγήσει το επίδομα των 800 ευρώ σε κάθε δικηγόρο και να λάβει μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης τους.

       ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ 

      Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΤΣΙΡΤΣΙΔΟΥ                         ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *