Αλεξανδρούπολη, 17-12-2014

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 6062/17-12-2014

 ΠΡΟΣ

1)Κον Αντώνη Σαμαρά, Πρωθυπουργό της Ελλάδας

2)Κο Χαράλαμπο Αθανασίου, Υπουργό Δικαιοσύνης

3)Βουλευτές Νομού Έβρου

4)Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας

 ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

            Το Επιμελητήριο Έβρου μετά από συζήτηση σε τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 15-12-2014, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ

            Οι αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή αποτελούν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην επιχειρηματικότητα και εν γένει στην ελληνική κοινωνία. Οι προτεινόμενες αλλαγές στις διατάξεις της Αναγκαστικής Εκτέλεσης εξυπηρετούν με πρωτοφανή τρόπο τα συμφέροντα των Τραπεζών εις βάρος των οφειλετών, των εργαζομένων αλλά και του Δημοσίου.

            Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όλες οι διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία του αγαθού της περιουσίας καταργούνται και αντικαθίστανται μόνο προς όφελος των τραπεζών. Περαιτέρω, δίνεται η δυνατότητα για πολλαπλές κατασχέσεις, διαφοροποιείται η σειρά κατάταξης των δανειστών στον πίνακα κατάταξης, καταργείται η επίδοση των περιλήψεων των κατασχετήριων εκθέσεων και μια σειρά ακόμη από αλλαγές που μόνο τρόπο μπορούν να προκαλέσουν στην επιχειρηματική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία.

            Η αναλγησία αυτών που συνέταξαν τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν σταματάει εδώ. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία και την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει επιχειρηματίες και πολίτες με τις νέες διατάξεις διατηρείται η καταβολή δικαστικού ενσήμου κατά τη συζήτηση της αγωγής, ακόμη κι αν το αίτημα είναι αναγνωριστικό, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η πρόσβαση όλων μας στη δικαιοσύνη. Προτείνεται ακόμη επαναφορά της επιβολής προσωρινής κράτησης και κατά εμπόρων για εμπορικές απαιτήσεις, παρά την ασυμβατότητα του μέτρου αυτού με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

            Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την αγωνία της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία έχει ήδη πληγεί από σωρεία νομοθετικών αλλαγών την τελευταία πενταετία, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με το ως άνω νομοσχέδιο και καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό στην άμεση απόσυρση των παράλογων αυτών διατάξεων.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΈΒΡΟΥ

 Κοινοποίηση: Δικηγορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης

Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *